Wat betekent de Zwaarwerkregeling voor werkgevers? We vroegen het aan Margret Dekker, directeur HRM bij Ooijevaar | bevlogen bouwers. 

Bij Ooijevaar | bevlogen bouwers – een bouwbedrijf in Noord-Holland met zo’n honderd medewerkers – kunnen de komende vijf jaarongeveer zeven medewerkers gebruik maken van de Zwaarwerkregeling.

“Maar op korte termijn is de impact van de regeling nog niet zo groot voor ons”, zegt Margret Dekker. “Voor bedrijven waar per januari ineens tien mensen tegelijk uitstapten, lijkt het me heftig. Bij ons gaat het tot nu toe om één medewerker van 64 jaar. Hij onderzocht al langer de mogelijkheden van eerder stoppen met werken. Begin november heeft hij een aanvraag ingediend om van deze regeling gebruik te maken. Zijn aanvraag is goedgekeurd en hij is op 1 januari 2021 met pensioen gegaan. Fijn dat er nu in ieder geval iets te kiezen valt voor mensen die twijfelen. Dat is beter dan doorgaan zonder kans het anders te doen.”

Drie jaar eerder

Instromen in de Zwaarwerkregeling kan van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025. Medewerkers mogen maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd stoppen met werken. Het uitkeringsbedrag is 21.200 euro bruto per volledig jaar dat eerder wordt gestopt. Dat bedrag wordt betaald door een collectieve afdracht van alle bouwbedrijven en wordt bespaard op bijvoorbeeld seniorendagen.

Voorwaarden

Om gebruik te maken van de regeling moeten medewerkers aan alle voorwaarden voldoen. “Ze moeten onder andere in de laatste 25 jaar minimaal twintig jaar onder de cao Bouw & Infra zijn gevallen”, legt Dekker uit. “Voor mensen die lang als zzp’er hebben gewerkt, geldt deze regeling dus niet. De financiële consequenties wegen voor medewerkers het zwaarst.  Ze geloven wel wat er bruto bedacht is, maar willen weten wat dat netto betekent. Je ontvangt minder dan wanneer je doorwerkt. En mensen mogen ook niet bijverdienen als ze deelnemen aan de Zwaarwerkregeling.”

Voor inzicht in het totale financiële plaatje kunnen medewerkers terecht bij hun pensioen-/financieel adviseur of vakbondsconsulent. Ook medewerkers die niet lid zijn van de vakbond worden geholpen.