Wat betekent de Zwaarwerkregeling voor werkgevers? We vroegen het aan Freek Smid, manager Arbeidszaken & PKC van VolkerWessels. Ook spraken we één van de eerste deelnemers aan de regeling, Jan Witten, die per januari 2021 uit dienst treedt.

Van jongs af aan met de handen aan het werk, vaak buiten en – sowieso de eerste jaren – zonder de moderne 

beschermingsmiddelen. Het is niet verwonderlijk dat sommige bouwplaatsmedewerkers moeite hebben om gezond hun pensioen te halen. Dat ziet ook Freek Smid van VolkerWessels. “Je ziet dat in een aantal gevallen de productiviteit afneemt en ziekteverzuim toeneemt. Sommige bouwplaatsmedewerkers zijn ‘op’ en snakken naar hun pensionering. Ik ben daarom blij met de Zwaarwerkregeling.”

Fraaie regeling
Voor VolkerWessels betekent de Zwaarwerkregeling concreet dat er over een periode van vijf jaar circa driehonderd medewerkers aanspraak kúnnen (dus niet moeten) maken op deze regeling. “Tussen januari en maart 2021 hebben we het nu over 21 medewerkers die hiervoor in aanmerking komen. Een paar van hen speelde al met de gedachte om eerder te stoppen”, zegt Smid. “Mensen hebben zes tot negen maanden nodig om te wennen aan het idee van met pensioen gaan. Er is een categorie medewerkers voor wie het schakelen is, nu er op zo’n korte termijn een fraaie regeling voor ze beschikbaar komt. Volgend jaar is dat anders, want dan zal iedereen op de hoogte zijn.” 

Keukentafel
En dan zijn er natuurlijk nog de financiële afwegingen. Voor inzicht in het totale financiële plaatje kunnen medewerkers terecht bij hun pensioen-/financieel adviseur of vakbondsconsulent. Ook medewerkers die niet lid zijn van de vakbond worden geholpen. Smid: “Wij hebben YincQ ingeschakeld, een extern financieel adviesbureau. Zij rekenen aan de keukentafel tot achter de komma uit wat er maandelijks op de rekening van medewerkers gestort wordt.”

51 jaar in de bouw
Één van de eerste medewerkers die gebruik maakt van de regeling is Jan Witten (64 jaar). Hij werkte zijn hele leven in de bouw. Jarenlang als kraanmachinist en momenteel als medewerker van VolkerWessels Bouwmaterieel in Rijssen. Maar lichamelijk ging het al een tijdje minder. “Ik heb er straks 51 jaar in de bouw opzitten. Altijd ‘s ochtends vroeg opstaan. Ik heb er geen zin meer in.” 

Laatste dag
Witten zag de AOW-gerechtigde leeftijd van 65 jaar steeds verder opschuiven. Eerst dacht Witten zijn laatste anderhalf jaar ook nog wel te kunnen volmaken. Maar na een gesprek met YincQ vroeg hij de Zwaarwerkregeling aan. Zijn laatste werkdag was op 31 december 2020. “Ik heb veel gehad aan dat gesprek met iemand die er verstand van heeft. Ik vroeg me af of ik het wel kon betalen. Nu is me tot op de cent nauwkeurig voorgerekend wat er straks binnenkomt.”