Herman Kraak (64) werkte bijna 49 jaar als allround timmerman. Vorig jaar dacht hij na over vroegtijdig stoppen, gedeeltelijk vanwege zijn gezondheid. ‘Ik ben sinds een paar jaar diabeet en ik heb een hernia. Alles werd zwaarder.’ Hij besloot na overleg met de FNV om nog drie maanden te wachten en maakt nu gebruik van de zwaarwerkregeling. 

Hoewel het gek is voor Herman om na zoveel jaar klaar te zijn, geniet hij met volle teugen. Stilzitten doet hij niet, daar heeft hij te veel hobby’s voor en door zijn diabetes moet hij ook in beweging blijven. ‘Ik wandel veel met onze hond, maar heb nu ook de volledige aandacht voor ons huis. Er is genoeg te schilderen, bijvoorbeeld.’ Voor zijn vrouw is het ook even aanpassen geweest, want normaal was Herman pas ‘s avonds thuis. ‘De wekker ging ook altijd vroeg en dat hoeft nu gelukkig niet meer.’ 

Even wachten
 ‘Je moet steeds meer doen, met steeds minder mensen en in een kortere tijd. Hoewel mijn team rekening hield met mijn gezondheid, was het werk alsnog pittig.’ Daarom was Herman zo blij met de zwaarwerkregeling. ‘Werken is goed, maar je gezondheid is belangrijker’. Hij had er het liefst in januari al gebruik van gemaakt, maar moest nog een paar maanden wachten. ‘Je kan maximaal drie jaar voor je AOW-leeftijd een aanvraag doen, dus ik heb even gewacht tot na mijn 64e verjaardag in maart.

Scenario’s
Ook al was en is Herman enthousiast over de regeling, hij wilde wel al zijn opties verkennen. ‘Dat heb ik uitgebreid met een consulent van het FNV gedaan’, laat  hij weten. Hij liet verschillende opties berekenen en probeerde zo realistisch als mogelijk naar de scenario’s te kijken. Hij merkt bij anderen – die ook gebruikmaken van de regeling – dat ze kiezen om meteen hun pensioen in te zetten. Herman doet dat niet. ‘Het is misschien fijn om meteen een klap geld te hebben. Niemand kan in de toekomst kijken, maar je moet er wel rekening mee houden. Ik wil er wel zeker van zijn dat ik ook op mijn 80e goed rondkom.’

Fijne ploeg
Of hij zijn werk mist? ‘Soms. Ik heb langdurig samengewerkt met collega’s. De dagelijkse dingen en het teamverband mis ik vooral.’ Niet iedereen werkt even graag met elkaar, maar Herman had naar eigen zeggen “mazzel” met zijn ploeg. VORM Bouw had Herman dan ook liever nog niet zien gaan, maar hij heeft nog geen minuut spijt gehad van de regeling. ‘Het gaat naar omstandigheden goed met mij, maar mijn lichaam kon het echt niet meer aan. Ik wil niet te ver gaan en op een dag zomaar omvallen.’ 

Anderen die twijfelen over de zwaarwerkregeling, doen er volgens Herman goed aan om met een consulent van de vakbond te praten. ‘Je weet dan veel beter waar je voor kiest en wat je opties allemaal zijn. Ze zijn heel eerlijk, geven goede uitleg en berekenen vervolgens alles uit. Ik vond het een fijn proces.’