De zwaarwerkregeling (ZWR) is een prachtig initiatief. Om deze regeling mogelijk te maken, wordt er op de achtergrond keihard gewerkt. Dat gebeurt bij pensioenuitvoerder APG.

Maak kennis met Tawara Tibbertsma en Tim Zonneveld. Zij werken bij APG mee aan de aanvragen van de zwaarwerkregeling.

Even voorstellen
Tawara is dagelijks bezig met de zwaarwerkregeling en heeft de processen en systemen op de achtergrond helpen opzetten. ‘Nu is het een kwestie van doorontwikkelen.’ Zij is degene bij wie de complexe vragen over de regeling terecht komen.

Tawara Tibbertsma

Tim was in het begin met het merendeel van de aanvragen bezig. Inmiddels zijn er meerdere collega’s bij de zwaarwerkregeling betrokken. Maar toch wordt Tim nog steeds als een aanspreekpunt gezien omdat hij veel over de regeling weet.

Al 1.800 aanvragen
Toen de regeling in het najaar van 2020 bekend werd gemaakt kwamen er in één keer heel veel aanvragen bij APG terecht. Tawara: ‘Het was onze taak om het reglement toe te passen en alle aanvragen te behandelen. Dit proces moest op korte termijn soepel verlopen.’

Het aantal aanvragen ligt nu op zo’n 1.800. De grootste piek is voorbij, nu komen er gemiddeld 20 per week binnen. ‘Dat is lang niet alles’, licht Tim toe. ‘Er komen ook veel algemene vragen binnen, bijvoorbeeld medewerkers die willen weten of ze in aanmerking komen. Die behandelen we standaard binnen zeven werkdagen. Zo scheppen we vroegtijdig duidelijkheid. Daar zijn ze over het algemeen heel blij mee.’   

Vaak veel werk
Maar soms valt het tegen en is er teleurstelling. Tawara: ‘Als je vlak voor de regeling met pensioen bent gegaan, val je er net buiten. Dat is erg vervelend. Vooral voor medewerkers die lang in de bouw werkten en de laatste jaren zijn overgestapt op een administratieve functie. Die komen nu wél in aanmerking. Vanaf 1 januari  2022 kunnen namelijk ook uta-medewerkers die als bouwplaatsmedewerker hebben gewerkt gebruik maken van de zwaarwerkregeling. Dus dat is een mooie ontwikkeling.’

Tim: ‘Medewerkers zijn er al vroeg mee bezig, ook als ze pas over een paar jaar kunnen stoppen. Over het algemeen is er veel tevredenheid dat deze regeling er is.’ Op zich is het niet heel complex om te bepalen of een werknemer in aanmerking komt, legt Tim uit. ‘We hebben alle informatie van de werkgevers, dus een aanvraag is goed te beoordelen. Als een werknemer bij meerdere werkgevers heeft gewerkt kost het soms wel veel tijd om de dienstjaren uit te rekenen.’

Tips voor aanvragers
‘De meeste werknemers weten wel of ze in aanmerking komen, sommige twijfelen. Bij twijfel, gewoon aanvragen.’ Dat is het advies van Tawara. Nog meer tips? Tim: ‘Het is een mooie regeling, maar er zitten wel gevolgen aan. Die moet je dus goed overwegen. Mijn tip is om eerst je financiële situatie op een rijtje te zetten. Spreek met iemand die er verstand van heeft, bijvoorbeeld een vakbondsconsulent.’ 

Aantrekkelijker om in de bouw te werken
Tawara en Tim kijken nu al terug op een mooi resultaat als ze zien hoeveel werk er is verzet voor de ZWR. Tawara: ‘Ik vind de regeling een goede toevoeging en het verdient complimenten voor hoe het zo snel is opgezet, door korte lijnen en goede afspraken – zeker als je ziet dat we allemaal thuis werken.’

Tim: ‘Het is voor veel medewerkers met een zwaar beroep een mooie kans om eerder te stoppen met werken. Het is fijn om zo’n regeling te kunnen uitvoeren én dat het zo goed gaat.’

Dit type regelingen lijkt aan te slaan, ook naar branches buiten de bouw die ook te maken hebben met zware beroepen, verwacht Tawara. Tim schat voorzichtig in: ‘De vooruitzichten die bij dit soort regelingen horen, dat je iets eerder kunt stoppen, maken het ook wel weer aantrekkelijker om in de bouw te blijven werken.’

Meer informatie & contact
Je pensioen-/financieel adviseur of vakbondsconsulent kan je verder helpen. Ook wanneer je geen lid bent van een vakbond, kan de vakbondsconsulent je helpen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld contact opnemen met FNV Bouwen en Wonen of CNV Vakmensen. Voor meer vragen kan je natuurlijk ook terecht bij je werkgever.

Contactgegevens CNV Vakmensen
Hieronder de contactgegevens van de vakbondsconsulenten binnen CNV Vakmensen:
E-mail: cnvbouwconsulenten@cnvvakmensen.nl
Telefoon: 030-7511007

Contactgegevens FNV Bouwen en Wonen
Hieronder de contactgegevens van FNV Bouwen en Wonen:
Telefoon: 088-3680296
E-mail: Via deze website zijn de e-mailadressen van de vakbondsconsulenten bij jou in de buurt te vinden.