Kees de Kort (64) heeft 46 jaar als timmerman gewerkt. In maart 2024 kon hij door de zwaarwerkregeling eerder stoppen met werken.

Je hele leven werken voor één werkgever, dat is iets wat de huidige generatie waarschijnlijk niet meer gaat meemaken. Een duidelijk teken van goed werkgeverschap vindt hij. Niet zo gek dat Kees wel even moest slikken om niet meer vijf keer in de week aan de slag te gaan op de bouwplaats. 

Geen dag hetzelfde in de bouw
‘Ik ben op mijn zestiende hier begonnen en eigenlijk altijd timmerman geweest. Het is erg divers werk dus het verveelde nooit’. Als allround timmerman heeft hij alle facetten van de bouw wel gezien. ‘Remmers is een echt familiebedrijf, dat voel je nog steeds en inmiddels staat de derde generatie aan het roer. Dat heb ik allemaal meegemaakt,’ licht Kees trots toe.  

Kans gegrepen
Ondanks dat Kees elke dag met goede zin naar de bouwplaats ging, sprak het hem toch aan om eerder te stoppen met werken. ‘Via mijn collega’s hoorde ik voor het eerst over de zwaarwerkregeling. Ik had er gelijk oren naar, ook omdat ik last begon te krijgen van mijn rug’. Zoveel jaar arbeidsintensief werk doen gaat zijn tol eisen. Ook zijn werkgever en vrouw zagen dit en moedigden hem aan gebruik te maken van de regeling nu het nog kon. 

Lof
‘Ongeveer een jaar voordat ik wilde stoppen, ben ik mij echt gaan verdiepen in de regeling en heb ik contact gezocht met de vakbondsconsulent. Ik ben een aantal keren langsgegaan om te praten over de mogelijkheden, en zo is het toen soepel verlopen’. Toen Kees een half jaar daarna bij zijn werkgever aangaf dat hij eerder wilde stoppen, werd dit dan ook goed ontvangen. ‘Alle lof voor hoe mijn werkgever hiermee is omgegaan en hoe goed ik ben geholpen door de vakbond.’

De laatste dag
Toen brak officieel de laatste werkdag aan. Het afscheid zal hij voorlopig niet vergeten. ‘Het was een warm afscheid op de bouwplaats, met lekker eten en een mooi praatje van mijn werkgever.’ Het vertrek paste bij hoe Kees het daar al die jaren heeft ervaren; warm, goed geregeld en fijn. ‘Gelukkig heb ik nog goed contact met collega’s en kom ik af en toe een bakkie koffie doen.’ De uitnodiging voor de jaarlijkse zomerbarbecue heeft Kees al ontvangen. 

Balans vinden
‘Nu is het vooral genieten van het leven samen met mijn vrouw.’ Tuinieren, de buren en ouderen helpen –  zijn bezigheden waar Kees voldoening uit haalt. ‘Ik zal ook eerlijk toegeven dat het even wennen was om niet meer vijf keer in de week naar de bouwplaats te hoeven, geen wekker en alle ruimte om je dag zelf in te vullen.’ Voor harde werkers zoals Kees is vervroegd met pensioen gaan even schakelen en een balans vinden, maar dat is gelukt. ‘Nu kan ik mij vooral richten op de dingen die ìk wil doen. Zoals vogels kweken, vrijwilligerswerk en de klusjes in huis oppakken.’ Er is ook meer tijd met zijn vrouw. Zij is ook minder gaan werken om meer samen te kunnen doen. ‘Met deze extra tijd kunnen we op vakantie, zo zijn Limburg en Texel al geboekt’, vertelt Kees met een lach.