Voor uitzendkrachten2024-08-27T14:13:17+02:00

In 2025 kunnen ook uitzendkrachten in de Bouw & Infra die vakkracht zijn én deelnemer in bpfBOUW gebruik maken van de zwaarwerkregeling. Deze groep uitzendkrachten kan onder dezelfde voorwaarden als bouwplaats- en uta- medewerkers maximaal 3 jaar vóór de AOW-leeftijd stoppen met werken. Eventueel in combinatie met het eerder laten ingaan van pensioen voor een hoger inkomen dan alleen de zwaarwerkuitkering.

Hieronder vind je de belangrijkste informatie voor uitzendkrachten. Algemene informatie over de regeling vind je ook op de andere pagina’s op deze website.

Vakkracht bpfBOUW

Je kunt als uitzendkracht alleen gebruik maken van de zwaarwerkregeling als je vakkracht bent én deelnemer in bpfBOUW (vakkracht bpfBOUW).

Je bent vakkracht als je:

  • binnen een periode van twee jaar in totaal twaalf maanden in de bouw & infra hebt gewerkt, als werknemer of als uitzendkracht, direct voorafgaand aan of tijdens de uitzendarbeid in de bouw & infra; of
  • werkzaam bent als uitzendkracht in een bouwplaatsfunctie en een bouwopleiding volgt of met een diploma of praktijkcertificaat hebt afgerond; of
  • werkzaam bent als uitzendkracht in een uta-functie en een diploma hebt voor een bouwtechnische bol-opleiding op niveau 2 of hoger.

Je bent als vakkracht deelnemer in bpfBOUW:

  • als je voorafgaand aan het uitzendwerk al deelnemer was in bpfBOUW of
  • nadat je twaalf maanden als vakkracht in de bouw & infra hebt gewerkt.

Voorwaarden

Voor vakkrachten bpfBOUW in een bouwplaatsfunctie gelden andere voorwaarden dan voor vakkrachten bpfBOUW in een uta-functie. Kijk hieronder welke voorwaarden voor jou gelden.

Ben je vakkracht bpfBOUW in een bouwplaatsfunctie? Dan kun je gebruik maken van de zwaarwerkregeling als je:

  • direct voor deelname vakkracht bpfBOUW in een bouwplaatsfunctie bent, én
  • op 1 juli 2019 of op 1 januari 2020 werkte als bouwplaatsmedewerker of als vakkracht bpfBOUW in een bouwplaatsfunctie, én
  • de laatste 25 jaar minstens 20 jaar werkte als medewerker onder de cao Bouw & Infra of als vakkracht bpfBOUW (werkte je tenminste 6 maanden van een jaar onder deze voorwaarden, dan telt dat als een heel jaar).

Ben je vakkracht bpfBOUW in een uta-functie? Dan kun je gebruik maken van de zwaarwerkregeling als je:

  • direct voor deelname vakkracht bpfBOUW in een uta-functie bent, én
  • op 1 juli 2020 of op 1 januari 2021 werkte als medewerker onder de cao Bouw & Infra of als vakkracht bpfBOUW, én
  • de laatste 25 jaar minstens
    • 5 jaar werkte als bouwplaatsmedewerker of als vakkracht bpfBOUW in een bouwplaatsfunctie, én
    • 20 jaar werkte als medewerker onder de cao Bouw & Infra of als vakkracht bpfBOUW
      (werkte je tenminste 6 maanden van een jaar onder deze voorwaarden, dan telt dat als een heel jaar).

Ben je op 1 januari 2024 én direct voor deelname uitvoerder? Dan geldt niet de voorwaarde dat je de laatste 25 jaar minstens 5 jaar werkte als bouwplaatsmedewerker of als vakkracht bpfBOUW in een bouwplaatsfunctie.

Doe de leeftijdcheck

Eén van de voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de zwaarwerkregeling is je leeftijd. Je kunt maximaal drie jaar vóór je AOW-leeftijd deelnemen aan de regeling.

Doe de leeftijdcheck

Stappenplan

Wil je weten wanneer je gebruik kan maken van de zwaarwerkregeling en wat je moet doen om deze in gang te zetten? Met dit stappenplan weet je zeker dat je niets vergeet.

Stappenplan

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je als uitzendkracht specifieke vragen hebt over de zwaarwerkregeling. De meest voorkomende vragen hebben we hieronder voor je beantwoord. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan ook eens bij de veelgestelde vragen op de pagina voor werknemers.

NB: Overal waar ‘hij’ staat kan ook ‘zij’ of anderszins worden gelezen. Hier vind je het reglement van het Aanvullingsfonds met informatie over de uitvoering van de regeling.

Wanneer ben ik als uitzendkracht een vakkracht?2024-08-20T16:03:24+02:00

Je bent als uitzendkracht een vakkracht als je:

  • binnen een periode van twee jaar in totaal twaalf maanden in de bouw & infra hebt gewerkt, als werknemer of als uitzendkracht, direct voorafgaand aan of tijdens de uitzendarbeid in de bouw & infra; of
  • werkzaam bent als uitzendkracht in een bouwplaatsfunctie en een bouwopleiding volgt of met een diploma of praktijkcertificaat hebt afgerond; of
  • werkzaam bent als uitzendkracht in een uta-functie en een diploma hebt voor een bouwtechnische bol-opleiding op niveau 2 of hoger.
Wanneer ben ik als uitzendkracht een vakkracht bpfBOUW?2024-08-20T16:03:19+02:00

Je bent als uitzendkracht een vakkracht bpfBOUW als je vakkracht bent én deelnemer in het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (bpfBOUW). Je bent als vakkracht deelnemer in bpfBOUW:

  • als je voorafgaand aan het uitzendwerk al deelnemer was in bpfBOUW of
  • nadat je twaalf maanden als vakkracht in de bouw & infra hebt gewerkt.
Per wanneer kan ik gebruik maken van de zwaarwerkregeling?2024-08-20T16:03:14+02:00

Je kunt onder voorwaarden maximaal 3 jaar voor het ingaan van je AOW-leeftijd stoppen met werken via de zwaarwerkregeling. Je kunt vanaf 1 januari 2025 gebruik maken van de regeling, maar je moet vóór 1 januari 2026 starten. Je krijgt maximaal 3 jaar een uitkering.

Per wanneer kan ik een aanvraag indienen?2024-08-21T15:32:09+02:00

Je kunt vanaf 1 november 2024 een aanvraag indienen via deze pagina. Als de aanvraag volledig is, hoor je binnen 10 werkdagen of je gebruik kunt maken van de regeling.
Na een voorlopige toekenning zeg je vervolgens  je arbeidsovereenkomst op. In het stappenplan wordt het proces van aanvraag tot beëindiging van de arbeids/uitzendovereenkomst stap voor stap uitgelegd en is een goed hulpmiddel om te kijken wat je allemaal moet doen en op welk moment.

Kan ik met terugwerkende kracht gebruik maken van de zwaarwerkregeling?2024-08-20T16:03:02+02:00

Nee, je kunt alleen per toekomstige datum gebruik maken van de zwaarwerkregeling.

Ik heb een arbeids/uitzendovereenkomst voor een half jaar. Kan ik vóór de einddatum van mijn contract gebruik maken van de zwaarwerkregeling?2024-08-27T14:14:00+02:00

Dit is afhankelijk van wat er in je contract staat, overleg met je werkgever over wat er mogelijk is. Ook de vakbondsconsulent kan je verder helpen. Ook als je geen lid bent van een vakbond, kan de vakbondsconsulent je informeren.

Ik ben eerder al met pensioen gegaan, maar ben weer opnieuw gaan werken als uitzendkracht. Kan ik dan nog gebruik maken van de zwaarwerkregeling?2024-08-20T16:02:55+02:00

Nee, dit is dan helaas niet meer mogelijk.

Ik werk via een uitzendbureau als vakkracht, maar bouw geen pensioen op bij bpfBOUW. Kan ik toch gebruik maken van de regeling?2024-08-27T14:14:26+02:00

Dat ligt eraan. In de regeling is een ‘hardheidsclausule’ opgenomen. Dit houdt in dat je moet kunnen aantonen dat je onterecht niet deelneemt in bpfBOUW, terwijl je wel:

  • voorafgaand aan het uitzendwerk al deelnemer was in bpfBOUW of
  • twaalf maanden als vakkracht in de bouw & infra hebt gewerkt.

Hierbij kan je vakbondsconsulent of een andere juridische adviseur je helpen. Ook als je geen lid bent van een vakbond, kan de vakbondsconsulent je informeren.

Ik heb meerdere jaren in de WW gezeten, kan ik dan wel gebruik maken van de zwaarwerkregeling?2024-08-20T16:02:47+02:00

Je kunt geen gebruik maken van de regeling als je een WW-uitkering ontvangt. Maar als je in het verleden een WW-uitkering hebt gehad, kun je aan de voorwaarden voor deelname voldoen en gebruik maken van de regeling.

Ik werk bij meerdere inleners, kan ik dan gebruik maken van de regeling?2024-08-20T16:02:42+02:00

Ook als je bij meerdere inleners werkt kun je, als je aan de voorwaarden voor deelname aan de regeling voldoet, gebruik maken van de regeling.

Tellen ook de jaren gewerkt als uitzendkracht in een andere sector mee?2024-08-20T16:02:38+02:00

Nee, alleen de jaren gewerkt als vakkracht bpfBOUW in de sector bouw & infra tellen mee.

Hoeveel geld krijg ik?2024-10-10T10:15:23+02:00

De maandelijkse bruto zwaarwerkuitkering in 2024 is 1.939,32 euro (23.271,84 euro per jaar). Per 1 januari 2025 wordt dit verhoogd naar 2.175,07 euro. Dit geldt bij een fulltime dienstverband van gemiddeld 40 uur per week en is inclusief vakantiegeld. Ieder jaar op 1 januari wordt de uitkering verhoogd met hetzelfde percentage als waarmee de lonen in de cao Bouw & Infra zijn verhoogd in het voorgaande jaar.

Ik werk gemiddeld 32 uur per week, heeft dat gevolgen voor de zwaarwerkregeling?2024-08-20T16:02:29+02:00

Ja, de zwaarwerkuitkering is dan lager omdat je in deeltijd werkt. De maandelijkse bruto zwaarwerkuitkering in 2024 is 1.939,32 euro bij een fulltime dienstverband van gemiddeld 40 uur per week. Bij een deeltijd dienstverband is de hoogte van de uitkering naar rato van de arbeidsduur.

Is de zwaarwerkuitkering niet te weinig om van rond te komen?2024-08-27T14:49:26+02:00

Of de zwaarwerkuitkering voldoende is om van te leven is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Alléén de zwaarwerkuitkering kan inderdaad weinig zijn om van rond te komen. Je kunt ervoor kiezen je pensioen eerder in te laten gaan. Dan komt dat bedrag er nog bij. Dit geeft je tot je AOW een hoger maandinkomen. Wel valt je pensioen per maand lager uit. Kijk en bereken dus goed wat voor jou de financiële gevolgen zijn. Hierbij kan je pensioen-/financieel adviseur of je vakbondsconsulent je helpen. Ook als je geen lid bent van een vakbond kan de vakbondsconsulent je informeren.

Moet ik rekening houden met een opzegtermijn?2024-08-20T16:02:20+02:00

Ja, als je gebruik maakt van de regeling, neem je zelf ontslag en moet je dus aan de opzegbepalingen voldoen. Je moet in elk geval nooit opzeggen, voordat je zeker weet dat je gebruik kunt maken van de regeling. Zeg je dienstverband dus pas op nadat je de voorlopige toekenningsbrief van het Aanvullingsfonds hebt ontvangen.

Mijn aanvraag is voorlopig toegekend door het Aanvullingsfonds, maar nu wordt mijn contract niet verlengd. Kan ik toch gebruik maken van de regeling?2024-08-20T16:02:16+02:00

Nee, als je contract niet is verlengd, kun je geen gebruik maken van de regeling. Je moet een actief dienstverband hebben, direct voorafgaand aan de start van je deelname aan de zwaarwerkregeling.

Kan het uitzendbureau deelname aan de regeling weigeren?2024-08-20T16:02:11+02:00

Nee, het is jouw recht en eigen keuze om gebruik te maken van de zwaarwerkregeling als je aan de voorwaarden voldoet. Toestemming van de uitzendwerkgever is hiervoor niet nodig. De arbeids/uitzendovereenkomst moet worden beëindigd op jouw verzoek, niet dat van je werkgever.

Moet ik de inlener laten weten dat ik gebruik ga maken van de zwaarwerkregeling?2024-08-20T16:02:01+02:00

Nee, je moet je uitzendwerkgever op de hoogte stellen, niet de inlener (is wel netjes).

Kan ik naast de zwaarwerkregeling werken of vrijwilligerswerk doen?2024-08-20T16:02:05+02:00

Als je de zwaarwerkregeling start, maximaal drie jaar voor je AOW, stop je met werken. Je mag dan geen betaald werk meer doen. Je mag wel vrijwilligerswerk doen waar je een vergoeding voor ontvangt. De vrijwilligersvergoeding bedraagt in 2024 maximaal 210 euro per maand en maximaal 2.100 euro per jaar.

Meer informatie & contact

Je pensioen-/financieel adviseur of vakbondsconsulent kan je verder helpen. Ook wanneer je geen lid bent van een vakbond, kan de vakbondsconsulent je informeren. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld contact opnemen met FNV Bouwen en Wonen of CNV.

Contactgegevens CNV
Hieronder de contactgegevens van de vakbondsconsulenten binnen CNV:
Telefoon: 030-7511007
E-mail: cnvbouwconsulenten@cnv.nl

Contactgegevens FNV Bouwen en Wonen
Hieronder de contactgegevens van FNV Bouwen en Wonen:
Telefoon: 088-3680296
E-mail: Via deze website zijn de e-mailadressen van de vakbondsconsulenten bij jou in de buurt te vinden.

Go to Top