Jan (66) heeft maar liefst vijftig jaar in de bouw gewerkt. Als allround metselaar en tegelzetter heeft hij veel gezien, mensen opgeleid en mooie projecten mogen doen. In juli 2022 kon hij door de zwaarwerkregeling eerder met pensioen. 

Leermeester
Je hoort het niet veel meer, maar het kan nog. Vijftig jaar werken voor dezelfde werkgever, namelijk bouwbedrijf Vosman in Raalte. Het bedrijf waar Jan begon in 1972 is dan wel in de loop der jaren van eigenaren gewisseld, maar Jan bleef.  Na zijn LT
S-diploma begon hij op de leer- en bouwplaats. Hier kon hij ervaring op doen en aan de slag als metselaar. Jan: ‘Na een tijdje vroeg ik mijn werkgever of ik ook tegelwerkzaamheden kon uitvoeren en dat werd goed ontvangen’. Zo werd Jan naast allround metselaar en zelfs leermeester, ook tegelzetter. Daarbij gingen stucen en het leggen van vloeren hem ook makkelijk af. ‘Ik deed veel zelf en heb geluk gehad dat ik die ruimte kreeg van mijn werkgever. Zo kon ik ook veel jongens opleiden. Vier van hen zitten er nu nog’, voegt Jan trots toe. 

‘Vroeger klommen we zo de kerk op’
‘Toen ik ouder werd, merkte ik dat ik soms angstiger werd. Mijn lijf is ook minder fit en hele dagen op mijn knieën werken ging niet meer zo makkelijk als vroeger’, legt Jan uit. Dat zette hem aan het denken en hij vroeg zijn werkgever om iets andere werkzaamheden. Jan: ‘Vroeger klommen we zo de kerk op om de pannen goed te leggen, een emmer specie tussen je benen en gaan’. De aanpassing in werkzaamheden bij de afdeling ‘verbouwingen’ paste beter bij hem. ‘Ik was hier van het begin tot het eindresultaat betrokken bij de klant én ik hoefde niet de daken meer op’, vertelt Jan.

Advies van FNV
Toen Jan 65 jaar werd, vertelde zijn werkgever over de zwaarwerkregeling.
Jan: ‘Zij zeiden dat het na vijftig jaar tijd werd om te kijken wat voor mij de mogelijkheden waren om minder te werken of te stoppen. Via FNV heeft Jan toen uit laten zoeken wat zijn opties waren, want hij werkte al vier dagen per week in plaats van vijf dagen. Jan: ‘Door hen ben ik zo goed en deskundig geholpen, dat raad ik echt iedereen aan’. Jan kon kiezen om nog minder te werken maar financieel iets meer over te houden of te kiezen voor de zwaarwerkregeling en dus helemaal te stoppen. ‘Na wat plussen en minnen heb ik, in goed overleg met mijn partner, toch gekozen om te stoppen met werken. Ik kon gebruik maken van een potje waar mijn overgebleven vrije dagen in zaten en dat scheelde voor mij net dat beetje extra’, legt Jan uit. 

Opgehaald door achtentwintig bedrijfsauto’s
En toen was het zover, zijn laatste werkdag. Met maar liefst achtentwintig versierde bedrijfswagens werd Jan in stijl opgehaald en begeleid naar de bouwplaats. ‘Wat een geweldige dag was dat, die vergeet ik nooit meer. Er was zelfs een drone die meevloog’, vertelt Jan opgewekt. In september vond zijn officiële afscheidsfeest plaats. Jan: ‘Het zou om 18 uur eindigen, maar we sloten het feest pas middernacht af, dat zegt genoeg toch?’, lacht Jan. Dat hij een goede band heeft met zijn werkgever en collega’s blijkt wel, want tot op de dag van vandaag kijkt hij met dankbaarheid terug. ‘Alle lof voor hen, hun medewerking en de mooie jaren die ik daar heb mogen volbrengen. Ik hoef ze gelukkig niet te missen want ik ga nog steeds elke maand langs met eigengemaakte appeltaart, om een bakkie koffie te doen, voegt Jan tevreden toe. 

Tijd te kort
Hoewel zijn werkgever had gehoopt dat hij een paar dagen zou blijven, is Jan erg blij met zijn beslissing. Jan: ‘Ik had nooit gedacht dat ik tijd te kort zou komen. Maar met al mijn hobby’s en bezigheden vliegen de dagen voorbij’.
Met zijn liefde Marijke is hij graag weekendjes weg of met de kleinkinderen. ‘We zijn laatst met z’n tweetjes met de trein naar Berlijn geweest, zulke stedentripjes zijn echt ons ding’. Verder is Jan dol op grasparkieten en kweekt deze ook voor vogelshows. ‘Ik doe graag mee aan wedstrijden met mijn mooiste vogels. De laatste show hebben we zelfs vier keer goud en drie keer zilver gewonnen’, benoemt hij trots. Ook maakt hij graag tijd voor zijn dochter om te helpen. ‘Ze hebben een klushuis gekocht, dus dan klus ik graag en geniet ik van het samen tijd doorbrengen.’ vervolgt Jan. In de zomermaanden is hij trouwe vrijwilliger op de bottermarkt in Raalte. ‘Elke woensdagochtend om half zeven, in juli en augustus help ik mee de marktkraampjes opbouwen. Ook het bereiden van het traditionele Kruudmoes hoort daarbij’. Terugkijkend op het afgelopen jaar, is Jan tevreden. ‘Je hoeft niet meer, je mág naar huis als je er klaar mee bent en dat gevoel is fijn. Ik voel vrijheid en rust. Ik heb het goed overgedragen aan de mensen die ik ook heb opgeleid’.