Henk (66) is vorig jaar september met pensioen gegaan. Na ruim vijfendertig jaar in de wegenbouw kijkt hij tevreden terug op een mooie carrière. ‘Mijn werkgever heeft mij altijd erg gesteund en meegedacht toen het werk wat zwaarder werd, hierdoor heb ik het daar zo lang volgehouden’, vertelt Henk. 

‘Van metaalbewerking naar wegenbouw’
Na de LTS is hij terechtgekomen in de wegenbouw. ‘Mijn vader en broer deden dat ook, dus mijn neus stond altijd al een beetje die kant op’. Toch probeerde hij eerst de metaalbewerking voordat hij overstapte. ‘Ik heb de opleiding metaalbewerking gedaan, maar dat was niets voor mij’. Henk zijn vader zag dit en besloot: ”Kom morgen maar mee naar mijn werk in de wegenbouw,” en Henk  is nooit meer weggegaan. 

Manusje van alles
Na jaren als walsmachinist begon hij klachten te ontwikkelen, die hem aan het denken zetten. ‘Samen met mijn laatste werkgever heb ik toen gekeken naar andere taken, voordat ik met pensioen zou gaan’. Hij is zich meer bezig gaan houden met het reilen en zeilen op de bouwplaats. ‘Echt een manusje van alles met een mengelmoes aan werkzaamheden’. Niet een hele rustige baan maar wel minder fysiek voor zijn lijf. Henk: ‘Van werkkleding regelen tot telefoon- en computerwerk, zorgen voor verkeersvoorzieningen en zorgen dat vrachtwagenchauffeurs werden ingepland, alles kwam om de hoek kijken’.

Avonden rekenen aan de keukentafel
Toen zijn pensioenleeftijd steeds dichterbij kwam wilde Henk graag weten wat er mogelijk was. ‘Ik heb zelf bij mijn leidinggevende aangegeven, voor ik 65 jaar was, dat ik eerder met pensioen wilde’. Dit werd goed ontvangen en zijn werkgever hielp hem op weg.  Samen gingen ze in gesprek met de bond, over de mogelijkheden en eventuele financiële gevolgen. ‘Ze waren erg deskundig en ik heb fijne begeleiding gehad’, deelt Henk. Na wat avonden aan de keukentafel rekenen, bleek dat hij inderdaad eerder kon stoppen met werken. ‘We hebben nog wat kunnen sparen zodat we dit konden doen. Daar moet je je wel op voorbereiden’, tipt hij.